Šport je pomemben

 

Vsi si želimo biti zdravi, zadovoljni, srečni. Zdravje pa ni nekaj, kar nam kdo lahko da, ampak na to vplivajo številni dejavniki. Na nekatere nimamo vpliva, kot npr. kakšne gene smo podedovali od staršev, v kakšnem okolju smo se rodili… Veliko pa je takšnih, ki so v naših »rokah«.

Živimo v okolju, ki je zadnje desetletje doživelo velike spremembe. Življenjski tempo je vse hitrejši. Želje po višjem standardu, po dobrinah, ki so jih polne izložbe, nas ženejo naprej. Vse prevečkrat ne znamo prisluhniti sebi in tistim, ki jih imamo radi. Časopisi, revije, televizija nam kar naprej ponujajo »zelo pomembne novice«, ki jih ne smemo zamuditi. V tej vsakdanji naglici pozabljamo nase in na svoje zdravje.

Pozabljamo, da je veliko dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje, v naših rokah. Zdrava prehrana, normalna telesna teža, izogibanje stresu, kajenje, uživanje alkohola, redna telesna vadba pa so brez dvoma nekaj, na kar lahko vplivamo sami.

Najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu so srčno- žilne bolezni. Poglavitni razlogi za nastanek le- teh pa so nezdrava prehrana in posledično debelost, stres in premalo gibanja. Nezdrava prehrana pomeni preveliko količino zaužite hrane, nepravilno sestavo hrane (preveč maščob), nepravilen režim prehrane (število obrokov). In če se še premalo gibamo, to zagotovo vodi v prekomerno telesno težo ali debelost. Človek s preveliko telesno težo se teže giba, se hitreje utrudi in se praviloma izogiba telesni aktivnosti. Kako iz začaranega kroga?

Odgovor je v redni telesni vadbi, rekreaciji, v športu.

Vsakdo lahko izbere sebi primerno obliko telesne vadbe, glede na starost, zdravstveno stanje in možnosti (dostopnost športnih objektov, denar…). Za nekatere je lahko dovolj že jutranja 5- do 10- minutna telovadba ali sprehod, za druge je primerna rekreativna športna dejavnost, ki ni tekmovalna, tretji se lahko odločijo za tekmovalni šport.

Pozitiven vpliv športa na telo in zdravje je dokazan. Redna športna aktivnost ima pozitiven vpliv na živčevje, na okostje (okrepi kostno tkivo), na skeletno mišičje (poveča se mišična masa, izboljša se prekrvavljenost mišic in s tem vzdržljivost), na dihalne organe (poveča se vitalna kapaciteta, poveča se število pljučnih mešičkov) ter na srce in ožilje. Posledica redne športne aktivnosti je povečano srce, ki zmore večje napore (znižan srčni utrip v mirovanju, povečan utripni in minutni volumen med naporom). Vpliva tudi na znižanje telesne teže, znižanje maščob v krvi, znižanje krvnega sladkorja, izboljšanje telesne odpornosti, zmanjšanje stresa. Pozitiven je tudi vpliv na osebnostne lastnosti, kot so vztrajnost, samostojnost, odločnost, občutek zadovoljstva, optimizem… Šport pomeni sprostitev in zabavo.

Ko je človek zdrav, ima tisoč želja, ko zboli, ima samo eno – da bi ozdravel.

Da redna telesna vadba koristi zdravju, je splošno znano, a morda ste kot marsikdo prepričani, da ni za vas. Izgovorov je nešteto: da ste prezaposleni, da ste preutrujeni, da nimate dovolj časa. Vendar za vaše zdravje ne skrbi samo vaš zdravnik, ampak predvsem vi sami.

 

Edvard Kos, dr. med