CHOJUN MIYAGI

 Chojun Miyagi (24.04.1888 – 08.10.1953) je bil mojster borilnih veščin ter utemeljitelj Goju-ryu stila iz Okinave.

Miyagi se je rodil v mestu Naha, na Okinavi, kot posvojenec bogatega trgovca. Najprej je začel trenirati pri mojstru Ryuku Aragakiju, ki pa ga je pri njegovih štirinajstih letih seznanil s mojstrom Kanryom Higashionna, pri katerim je dolgo in naporno treniral. Po mojstrovi smrti je Miyagi odpotoval na Kitajsko, v provinco Fujian, kjer je proučeval nekatere kitajske borilne veščine ter z združevanjem različnih principov oz. temeljev (kot npr. trdih in linearnih gibov, ter mehkih in krožnih gibov) z avtohtonimi stili iz Nahe, postopoma razvil Goju-ryu stil.

Po vrnitvi iz Kitajske je odprl dojo ter si hitro pridobil sloves fizično, psihično ter duhovno najbolj podkovanega učitelja. Organizacija Dai Nippon Butoku Kai ga je imenovala za direktorja in glavnega raziskovalca. Leta 1937 pa je mojster pridobil naslov Karate do Kyoshi 8.DAN. Mojster je uvedel vadbo karateja v policijo, srednje šole in v druge sfere javnega življenja.

 

Chojun Miyagi je bil umetnik borilnih veščin na Okinavi, ki je ustanovil šolo karateja Goju-ryu z mešanjem okinavskih in kitajskih vplivov. Od mešanja teh sistemov in njegove domače Naha-te se je pojavil nov sistem. Vendar pa je šele leta 1929 Chojun Miyagi imenoval sistem Goju-ryu, kar pomeni “trdo mehki slog”.

 

Popravil in nadalje razvil kato Sanchin – trdi vidik Gojuja in ustvaril Tensho – mehkega vidika. Za te kate velja, da vsebujejo bistvo Goju-ryu. Najvišja kata, Suparinpei, naj bi vsebovala celoten učni načrt Goju-ryu stila. Shisochin je bila njegova najljubša kata ob koncu njegovih let.

 

Chojun Miyagi poučuje svoje učence

 

Miyagi je doživel prvi srčni napad leta 1951 in je umrl na Okinawi 8. oktobra 1953 zaradi  drugega srčnega napada. Opaznejših Miyagijevi učenci so bili: Meitoku Yagi (ustanovitelj Meibukan dojo, ki je sčasoma sprejel Miyagijev karategi in obi iz družine Miyagi), Seko Higa, Miyazato Ei ” ichi (ustanovitelj Jundokan dojo), Seikichi Toguchi (ustanovitelj Shorei-kan Goju-ryu) in na japonski celini Gōgen Yamaguchi, ki je bil ustanovitelj Mednarodnega združenja Karate do Goju Kai in ki je po treningu z Miyagijem postal predstavnik Gōjū-ryū na Japonskem.

Pozneje je Gogen Yamaguchi vložil veliko časa, ko je študiral kate z Meitoku Yagijem. Prav tako je Yagi usposabljal druge študente, ki so ustvarili lastne sloge, kot sta Seigo Tada (ustanoviteljica Seigokan) in Shimabuku Tatsuo (Isshinryu).

 Meitatsu Yagi, starejši sin Meitoku Yagija, je naš veliki učitelj goju ryu stila na Okinavi.