SHOTOKAN

Shotokan karate stil se ustanovil Funakoshi Gichin, ki je najprej treniral, Okinavska stila, shorin-ryu in shorei-ryu stil karateja, o svojem pristopu h karateju nikoli ni govoril kot o posebnem stilu. To so kasneje storili njegovi učenci, pa tudi njegovi nasprotniki, ko so mu dali ime shotokan. Shoto je bil Funakoshijev vzdevek, ki ga je v mladosti uporabljal kot pesniški psevdonim. V prevodu pomeni šumenje borovega gozda. Nekateri ga prevajajo tudi z lepopisec, ker se je Gichin ukvarjal s kaligrafijo, umetniško pisavo. Njegovi učenci so ime shoto razlagali kot tiger, besedo kan pa s hiša. Zato je stari znak shotokana v grbu imel tigra, medtem ko ga danes pooseblja simbol vzhajajočega sonca.

 

            

 

Maja leta 1922 je Japonsko šolstvo ministrstvo organiziralo prvo vse japonsko atletsko predstavitev v Tokiu. V želji, da bi bil dogodek čim bolj popoln, je ministrstvo odločilo, da se vključi tudi karate. Kot eden vodilnih mojstrov Okinave je bil Funakoshi očitna izbira. Japonski mojstri drugih borilnih veščin so bili izredno navdušeni nad karatejem, tako so takoj prepričali Funakoshija, da ostane in poučuje to dinamično borilno veščino tudi japonsko mladino. Sam je projekt sprejel odločno, ker je gojil skrivno željo, da bi karate uvrstil ob bok veščinam kot sta bila takrat kendo in judo.

 

Po tej predstavitvi je ostal na Japonskem in predstavljal svoje znanje in veščino po večjih mestih. Prav tako je oba stila, ki ju je treniral na Okinavi, povezal v enega, njegovi učenci pa so mu nadeli ime Shotokan karate. Shoto se je imenovalo njegovo pisalo, Kan pa pomeni dvorano ali hišo. Shotokan pomeni Shoto šola. Ime so skovali njegovi učenci, ki so izobesili napis nad vhodom v dvorano, v kateri je poučeval. Leta 1936 je Gichin ustanovil svojo prvo šolo karateja – Shotokan dojo.

 

Prvi dojo Funakoshi Gichina – shotokan dojo

 

Leta 1930 je ustanovil združenje pod imenom Dai-Nihon Karate-do Kenkyukai za promocijo ter izmenjavo informacij in znanj med ljudmi, ki študirajo karate-do. Leta 1936 je združenje spremenilo ime v Dai-Nippon Karate-do shoto-Kai. Združenje je danes poznano kot Shotokai in je uradni naslednik in skrbnik Funakoshijeve dediščine.

 

Leta 1939 je odprl prvo šolo (dojo) karateja v Tokyu. Ime karateja oz. njegov pomen je iz “Kitajska roka”, kot se uporablja na Okinavi,  Gichin spremenil v “Prazna roka”, s čimer si je nakopal jezo rojakov na Okinavi. Zaradi spora je zapustil Okinavo, kamor se ni več vrnil. Leta 1949 so njegovi učenci ustanovili Japonsko Karate Zvezo (JKA), njen častni predsednik pa je postal Gichin Funakoshi. V praksi pa je zvezo vodil Masatoshi Nakayama. Kljub temu ni podpiral vseh sprememb v karateju, ki jih je sprejela organizacija. V Tokiu je Gichin ostal vse do smrti in se je v kasnejšem obdobju posvetil pisanju. Med drugim je napisal avtobiografijo Karate-do: My way of life.

 

Učenci

Funakoshi je za seboj pustil res veliko znanih učencev med njimi so veliki mojstri: Hironori OtsukaGigo Funakoshi (njegov sin), Isao ObataShigeru EgamiTeruyuki OkazakiTetsuhiko SaiMasatoshi NakayamaYasuhiro KonishiHidetaka NishiyamaTsutomu OhshimaTaiji KaseMitsusuke HaradaHirokazu KanazawaWon Kuk LeeMasutatsu OyamaTetsuji MurakamiYutaka YaguchiWon Kuk LeeByung Jik Ro, Choi Hong HI

 

Kate

V shotokan stilu v večini primerov obstaja 26 kat, izvajajo in učijo se tudi predšolske kate (taikyoku). Kate:

– Heian Shodan

– Heian Nidan

– Heian Sandan

– Heian Yondan

– Heian Godan

– Tekki Shodan

– Tekki Nidan

– Tekki Sandan

– Basai Dai

– Basai Sho

– Kanku Dai

– Kanku Sho

– Empi

– Jion

– Jiin

– Jitte

– Gankaku

– Hangetsu

– Chinte

– Nijushiho

– Sochin

– Meikyo

– Gojushiho sho

– Gojushiho dai

– Unsu

– Wankan

 

Shotokan po svetu

Shotokan stil je najbolj razširjen stil karateja v svetu in se je razcepil na več različnih šol shotokana, najbolj poznane so: JKA (Japan karate association), ITKF (International Traditional karate federation), SKIF (Shotokan karate-do international federation), ISKF (International shotokan karate federation), IKD ( International karate daigaku), JKS (Japan karate shotorenmei), KWF (Karate nominchi world federation), WSKF (world shotokan karate federation). ASAI (Asai shotokan karate internacional), WJKA (World JKA karate association), Shotokai,…